lauantai 27. kesäkuuta 2015

Onion 2035 kesäasussa

Testasin aiemmin monen kehumaa Onion 2035 -kaavaa ja tykästyin itsekin siihen. Aiempi kokeiluni löytyy täältä. Kesämekkoja suunnitellessa mieleen palasi tuo näppärä kaava, joten päätin kokeilla sen toteuttamista myös kesäversiona. 





Tämän mekon kangas on Jyväskylän kangaskaupan omaa raitakangasta. Tykästyin itse asiassa kankaan laatuun kovasti, sopivan napakkaa ja paksua trikoota, josta ei päivä paista läpi. Oivallista mekkokangasta siis :)

Tein mekon koossa xs. Kaavaa en juurikaan muokkaillut, ainoastaan yhdistin kaavan etu- ja takakappaleet yksiosaisiksi ja jätin hihat pois. Myös pääntien huolittelun tein hieman oman mieleni mukaan, jotta sain siitä edes suunnilleen silmää miellyttävän.

Käänsin hihansuut Framilonin avulla. Tämä työvaihe aiheuttikin itse asiassa sen, että mekko joutui telakalle viikkokausiksi, ennen kuin taas keräsin kärsivällisyyteni ja viimeistelin sen. Hihansuut nimittäin eivät sitten mitenkään tahtoneet olla samaa paria, siis yhtä kireitä ja samansuuruisia. Ja käänteen sekä Framilonin purkaminen on kyllä aika vihonviimeistä hommaa. Mutta onpahan sekin pikkuviilaus nyt tehtynä ja mekko valmiina. Onneksi kesää ei edelleenkään ole näköpiirissä, joten en ainakaan myöhästynyt mekkoineni kesän helteistä ;)


perjantai 19. kesäkuuta 2015

Siiri ja Myyry kesässä

Keskikesälle tyypilliseen tapaan kesävaatteille ei juuri ole kotimaassa käyttöä ollut. Kesä onneksi löytyi Espanjasta, joten Siiri ja Myyrykin pääsivät rantapuuhien pariin. 




Leikkasin neidille shortsihaalarin jo hyvissä ajoin keväällä, mutta ommeltavaksi nuo kappaleet päätyivät vasta hiljattain. Testasin haalariin Sew a straight line -sivuston ilmaista kaavaa, joka löytyy täältä. Kaava on tarjolla koossa 12-18 kk, mutta toki sitä on helppo muokata hieman suuremmaksikin tarpeen mukaan. Muuten malli on aika tavallinen, mutta sivusaumoissa on rypytykset, joiden avulla haalari saa hieman erikoisemman ilmeen. 

Kaava on itse asiassa tehty joustamattomalle kankaalle, joten mikäli mekkojen ompelu kyllästyttää ja ohutta puuvillaa löytyy kaapista, niin tässä oiva kohde niille kangaspaloille. Kaava toimii kyllä hyvin myös joustavallakin kankaalla, kuten tässä käyttämälläni PaaPiin Siiri ja Myyry -trikoolla. 

Kantit on tehty Noshin pinkkivalkoisesta trikoosta. Rypytykset puolestaan tein Framilonilla ja haarusten pinkit nepparit ovat Käpyseltä peräisin.




Ompelu oli simppeli homma, vaikka vähän ohjeita välillä sovelsinkin oman maun mukaan. Olkaimia muokkasin ohjetta lyhyemmäksi, mutta mielestäni niissä on vieläkin hieman liikaa kasvunvaraa. Jälkikäteen ajateltuna olisi kannattanut tehdä kiinni ommeltujen olkainten sijaan solmimisnauhat, joiden avulla haalarin käyttöiän saisi maksimoitua.

Kaava on mielestäni näppärä ja asu on kiva käytössä. Shortsihaalarit ovatkin mielestäni kesäkelien kätevimpiä asuja. Tykkään kuitenkin pienelle ehkä enemmän lyhythihaisista versioista, joilla ihoa saa hieman paremmin suojaan auringolta. Taidankin joskus sopivan hetken koittaessa (tai kenties niiden hukassa olevien kesäkelien löytyessä) muokata kaavasta hihallisen version.

Ihanaa juhannusta kaikille!




tiistai 9. kesäkuuta 2015

Pikainen pitsipaita Kööpenhaminassa

Käväisin Kööpenhaminassa ja reissua sekä yleisestikin kesää varten ompelin pikaisen pitsipaidan. Tämä ompelus on melkeinpä niin simppeli kuin olla ja voi, joten sen valmistumiseen ei montaa minuuttia tarvitse tuhrata. Mitä parhain kesäprojekti siis!






Kaavoitusapuna t-paidassa oli Pikku Piltin Ruskamekon kaava, joka istuu itselleni ilman muokkauksia loistavasti. Kavensin paidan alaosaa reippaasti sekä muokkailin hieman pääntietä. Muuten paita on aika lailla kaavan mukainen.

Koska halusin pitää paidan keveän näköisenä, en huolitellun pääntietä, hihansuita ja helmaa ollenkaan, vaan ne on ainoastaan saksittu suoriksi. Paitaa ei ole myöskään vuoritettu ollekaan, joten sen ilmettä on helppo muuttaa alustopin väriä vaihtamalla.

T-paidan kangas on harmaata joustopitsiä, joka tarttui mukaan Eurokankaan palalaarista eräällä pitsinhamstrausreissulla. Kangasta jäi vielä reilu pala jäljelle, joten siitä voisi joskus tehdä vaikka kotelomekon tai jonkun muun astetta siistimmän vaatteen. Pääskööt se harkintaan vaikka syksyn varalle.

Olen tyytyväinen pikaiseen pitsipaitaani. Se on mielestäni aika monikäyttöinen ja käy erityylisten asukokonaisuuksien osaseksi hyvin. Paidassa voi lähteä kesäisenä liikenteeseen vaikka shortsien kanssa, mutta se sopii myös hyvin jakkupuvun alle virallisempiinkin tilaisuuksiin, sillä erityisesti mustan alustopin kanssa paita on hillityn näköinen.

Helppoa, nopeaa ja näppärää. Pitäisiköhän tehdä muutama lisää.. ;)



perjantai 5. kesäkuuta 2015

Pienenpieni tunika ilmaisella nettikaavalla

Kirjoitin aiemmin kukkamekosta, jossa vierailin ristiäisissä. Lahjaksi piti tietenkin viedä jotakin itse tehtyä, ja nyt on aika esitellä päivänsankarin pieni lahja. Ulkoilmahenkisen perheen tulokas sai lahjaksi retkirepun, jonka kaveriksi ompelin pikkuriikkisen tunikan. Myös tämä ompelus valmistui muuten tehokkaan lanipäivän aikana.



Tunikan kaava on iCandyn sivuilta ja on ilmaiseksi ladattavissa täältä. Kaavassa on vain yksi koko, joka on 3-6 kuukautiselle lapselle. Toki kaavasta saa oman tarpeen mukaan muokattua helposti myös hieman suuremman. Tämä tunika on ommeltu kaavaa muokkaamatta. Toiselle olalle tosin lisäsin nepparit pukemista helpottamaan.

Kankaana tässä on PaaPiin Bambit-kuosi, josta ompelin aiemmin myös meidän neidille mekkosen (löytyy täältä). Kerrassaan ihana kuosi, varsinkin kesävaatteessa.




keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Kevätompelusten yhteenveto

Jos vielä muistatte, niin suunnittelin kevään ompeluksia jo tammikuussa tämän kuvakollaasin muodossa:





Takana onkin ahkera ompelukevät ja nyt on aika miettiä, että ovat toteutuneet ompelukset olleet yhtään suunnitelmieni mukaisia. Kuten kuvasta näkyy, suunnittelin kovasti raitaisia ompeluksia keväälle. Niitä olenkin nyt viime aikoina erityisesti työstänyt ja osa on vielä viimeistelyä vailla. Niistä raportoin siis piakkoin lisää.

Bleiseriin sopivaa raidallista joustocollegekangasta ei etsinnästä huolimatta löytynyt, joten päädyin ompelemaan oman bleiserini mustana ja ostamaan raitaisen version kaupan hyllystä. Säästinpähän samalla raitojen kohdistusten mukanaan tuoman päänvaivan ;)

Ideakuvasta toteutukseen ovat päätyneet myös farkkumekkonen ja löysä neuletakki. Myös kukkakuoseja povasin tulevaksi ja minun ompelupöydälleni päätyviksi. Viimeksi esittelemäni mekkonen edustaakin kukkakankaiden parhaimmistoa. Kukkatrikoota on myös kaapissa vielä odottamassa sitä täydellistä inspiraatiota. (Niin mitä siellä kaapissa EI olisi, kröhöm...)

Kaiken kaikkiaan kevään ompelukset tuntuvat sujuneen aika kivasti suunnitelmien mukaan ja monesta vaatteesta onkin jo ehtinyt muodostua vaatekaapin suosikkeja. Ei ollenkaan hullumpaa!

Mutta mitäs sitten seuraavaksi? Kesä edessä ja loputtomasti luppoaikaa ompeluksiin luvassa? Ei suinkaan. Kesän ohjelmassa nimittäin on paljon reissausta, ulkoilua, ystävien kanssa oleilua, pihapuuhastelua ja kenties hieman ihan vain oleiluakin. Blogin päivitystahti saattaa siis vaihdella kesällä, mutta olen vakaasti päättänyt olla stressaamatta siitä. Ompelen jos ompelen ja bloggaan jos bloggaan. Stressata ehtii sitten taas syksylläkin ;)

Nauttikaahan kesästä armaat lukijat!